čtvrtek 23. srpna 2012

Email klienti, schránky a servery SMPT a POP 3


Dnes snad všichni využívají elektronickou poštu, využívají jí pro korespondenci se svými  přáleli, pracovně, pro zábavu a pro různé registrace a podobně. Elektronickou schránku si můžeme založit zdarma na různých serverech, pokavaď jí nabízejí. Většinou jsou email účty vedené zdarma. Někde se za ně platí. Mezi ty nejznámější patří od portálu Seznam, Klikni.cz (verze Gmailu, googlovský gmail, Tiscali, Atlas, to je takový český Yahoo, potom od Centrumu. Potom Microsoft nabízí svůj Hotmail, a ještě stránka O2

Všechny tyto servery nabízející email schránku používají servery SMTP a POP3.
SMTP je  Simple Mail Transfer SMT se využívá vždy, když chcete odeslat nějaký  email. Tak se připojí se na server SMTP- Váš Klient odešle serveru pár informací jako adresu odesílatele a příjemce, tělo zprávy, text a ostatní přílohy. SMTP určuje odešle email.
POP3  – znamená Post Office Protocol 3 ten funguje tak, že server kontaktuje, připojí se přímo k vaší poštovní schránce, pak provedena autorizaci uživatele. Tento server odešle vašemu novou zprávu a informaci že ve Vaší schránce je nová pošta. O to požádá klient server POP3 a vy si pak následovně poštu odkliknete , čtete a pracujete s ní jak jste zvyknutý.
Ještě celkem důležité je dodat, že další část je i DNS server. Ten rozeznává mezi senou adresy, když posíláte poštu třeba Janu Novákovi na adresu novak@emal.cz z novákova@atlas.cz  tak rozeznává cestu adresu.
Pro výběr emailové schránky se asi budete hodně rozhodovat ve funkčnosti v celkové administraci a prostředí a také velikosti schránky. Bezkonkurenční je určitě gmail.com ten má 7 giga úplně zdarma a má v sobě i google dokumenty, laboratoř, blospot.com  atd, obdoba českého gmailu, je klikni.cz na domovské stránce Idnes.cz ta má také 7 giga zdarma plus nabízenou správu dokumentů. Skvělá aplikace, ale o ní snad někdy jindy. Potom Hotmail nabízí myslím, že 5 giga plus hodně velikou prostornou úschovnu ve formě asi 25 giga prostoru. Seznam email se pomocí smsky dá také rozšířit. Atlas a centrum, taky nejsou až tak k zahození. Atlas email je takový český Yahoo.
Pokavaď se registrujete a uděláte si svůj účet svou elektronickou schránku můžete svůj email převést do pro Vás pohodlnějšího prostředí pro Vaší správu s emaily, kontakty. Nejznámější jsou MS Outlook, a Mozilla Thundebird. Je to vlastně program, kam si necháváte přeposílat filtrovat Vaší schránku.  Pro někoho je to bezvadné, někdo si vystačí pouze s daným prostředím email serveru, kde je registrovaný. Firmy, ale většinou používají nějaký ten emailovský klient, většinou Outlook. Také používám Outlook, ale pro soukromou poštu Thundebird. Outlook a Thundebird jsou klienti zdarma. Nic neplatíte, ani za jejich doplňky a rozšíření aplikací.

1 komentář:

  1. Gmail určitě bezkonkurenční není. Prakticky ve všech srovnáních končí na druhém, nebo třetím místě. Nejlépe je většinou hodnocen Outlook (starý Hotmail) a to i proto, že se nepřehrabuje poštou uživatele. Gmail obsah e-mailů analyzuje a takto získaná data dále využívá. Hodně velké plus pro Outlook je i to, že nabízí alisy, to zatím nikdo jiný nemá. (více informací o outlook.com třeba na http://www.zive.cz/clanky/outlookcom-zapomente-na-hotmail-tohle-je-jine-kafe/uzivatelske-prostredi-a-zakladni-prace-s-e-maily/sc-3-a-164873-ch-82587/default.aspx)

    Ohledně Google Docs (jakožto nástroji pro čtení dokumentů v Gmailu) nemá moc smysl se vyjadřovat, většina dokumentů je vykreslena deformovaně a postrádá důležité části z obsahu dokumentu.

    OdpovědětVymazat